Handmatig meterstanden ingeven

Indien je nog over een klassieke meter beschikt, dan vragen we je om op geregelde tijdstippen zelf meterstanden in te geven. Doe dit bij voorkeur in het begin van de maand. Onze verwachtingsmodellen werken met maandgegevens en een meterstand in het begin van de maand geeft de hoogste nauwkeurigheid.

Een manuele meter toevoegen

Alvorens je meterstanden kan ingeven, dien je een meter aan te maken onder je dossier.

Volg hiervoor deze stappen:

• Open je dossier en ga naar Meters.
  • Klik rechtsboven de lijst op het pictogram met drie punten en kies Een manuele meter toevoegen.
  • Kies het type meter dat je wenst aan te maken.
  • Selecteer de metriek die gemeten wordt.
  • Klik op Aanmaken om de meter toe te voegen.
Belangrijk

Voor elektriciteitsmeters is aanvullende configuratie vereist, en wordt gevraagd of het een terugdraaiende teller of een bidirectionele meter – waarbij afname en injectie afzonderlijk worden gemeten – betreft. Ook het aantal tellers waarover de meter beschikt dient ingegeven te worden.

De meeste meters staan standaard ingesteld als oplopende teller. Je kan dit wijzigen in het veld type meterstanden. Controleer meteen ook de meeteenheid.

Nieuwe meterstanden ingeven

• Open je dossier en ga naar Meters.
  • Klik bovenaan op Nieuwe meterstand.
  • Wijzig optioneel de datum of het tijdstip van de meterstandopname.
  • Geef voor je meters de nieuwe meterstand in. Indien je voor een meter niet over een meterstand beschikt, laat je het bijhorende invulveld leeg.
  • Klik onderaan op Bewaren. Dat is alles!
Tip

Vertrek je op reis of ga je er even tussenuit? Noteer dan je meterstanden zowel bij vertrek als bij thuiskomst. Zo zie je meteen hoeveel verborgen verbruik je hebt.

Historische meterstanden toevoegen

Wil je snel je gerealiseerde besparing kennen, dan raden we aan om ook jouw oude meterstanden in te geven. Indien je beschikt over een CSV-bestand met historische meterstanden, dan kan je ze ook importeren.

• Open je dossier en ga naar Meters.
  • Klik bovenaan op Nieuwe meterstand.
  • Wijzig bovenaan het formulier de datum van de oude meterstandopname.
  • Geef voor je meters de oude meterstand in. Indien je voor een aantal meters niet over een meterstand beschikt, laat je het bijhorende invulveld leeg.
  • Klik op Bewaren.
Tip

Neem alle energie- en waterfacturen die je nog vinden kan. Op de jaarlijkse afrekeningsfactuur staan immers steeds historische meterstanden vermeld. Geef deze in op EnergieID, en je grafieken zullen meteen een pak interessanter zijn.