Aan de slag met EnergieID ✨

Welkom bij EnergieID! Leuk je hier te zien.

Wat is EnergieID?

EnergieID is een online meet- en verificatieplatform dat gezinnen en organisaties helpt inzicht te krijgen in hun energie-, water- en afvalverbruik. Met EnergieID kan je de meetgegevens van je woning of gebouw verzamelen, bekijken en analyseren. EnergieID helpt je te begrijpen hoeveel je hebt bespaard als gevolg van gedragsveranderingen en verbeterde efficiëntie.

Nieuw bij EnergieID? Maak je gratis account aan.

Wanneer je een account aanmaakt vragen we enkel volgende gegevens:

• Voor- en achternaam
  • E-mailadres

Jouw EnergieID-dossier

Zodra je bent aangemeld kan je voor je woning (of gebouw) een dossier aanmaken. In zo'n dossier worden alle relevante meetgegevens verzameld, zoals de meterstanden voor elektriciteit, aardgas en zonnepanelen. Ook voor water, afval en mobiliteit kan je meterstanden ingeven.

Hoe verzamel je meetgegevens?

Dat kan op drie manieren:

Tip

Wil je graag meerdere woningen of gebouwen opvolgen, maak dan voor elke locatie een nieuw dossier.

Inzicht in je verbruik

Met behulp van een aantal grafieken en cijfers krijg je inzicht in het totaal verbruik van je gezin of organisatie, zowel op maand- als op jaarniveau. Ook kan je jouw verbruik vergelijken met de totale EnergieID-populatie in jouw regio.

• De rapporten voor energie geven inzicht in je verbruik van elektriciteit, aardgas en andere energiebronnen. Je leert hoeveel energie je hebt bespaard, hoeveel CO2-reductie je hebt gerealiseerd, en hoeveel van je totaal energieverbruik van hernieuwbare oorsprong is. We vertellen je ook hoe je het doet tegenover gelijkaardige profielen.
  • Je krijgt ook inzicht in de opbrengst van je zonnepanelen, zonneboiler, windturbine of micro-WKK. De prestaties van je installatie worden automatisch bewaakt door onze opbrengstverificatie.
  • De rapporten voor water geven inzicht in je waterverbruik. Je leert hoeveel drinkwater je verbruikt, en of dat weinig of veel is vergeleken met gelijkaardige profielen. We vertellen je ook hoeveel water je hebt bespaard.
  • De rapporten voor afval bevatten algemene informatie over de verschillende afvalfracties. Hoeveel restafval heb je verzameld? Hoeveel procent van je afval is recycleer- of composteerbaar?
  • De rapporten voor mobiliteit geven inzicht in de hoeveelheid afgelegde kilometers van je wagen, motor, scooter of fiets, en of dat meer of minder is tegenover het vorige jaar.

Lid worden van een groep

EnergieID is de geknipte tool om inzicht te krijgen in je eigen verbruik. En al is dat een mooi startpunt, door samen te werken kunnen we zo veel meer. Diverse organisaties, verenigingen, bedrijven en lokale overheden helpen jou via EnergieID-groepen nog een stapje verder te gaan richting duurzame energie.

• Collectief meten
    Als lid draag je bij aan anonieme energiemetingen van jouw stad, gemeente of organisatie.
  • Opvolging en begeleiding
    Als lid wordt je verbruik door de groepsbeheerders opgevolgd, krijg je begeleiding in energie-efficiëntie en persoonlijk advies om je energieverbruik te verminderen.
  • Ondersteuning en configuratie
    Als lid krijg je ondersteuning van de groepsbeheerders bij het corrigeren van foute meterstanden, configureren van meters, importeren van historische meetgegevens, etc.
Belangrijk

Als EnergieID-gebruiker bepaal je zelf tot welk dossier en volgens welke rechten de groepsbeheerders toegang krijgen. Wanneer je lid wordt van een groep vragen we je expliciete toestemming voor de vereiste machtigingen.