Je verbruik vergelijken met anderen

Dankzij benchmarking kan je jouw verbruik vergelijken met gelijkaardige profielen en kom je te weten of je beter presteert dan het gemiddelde.

Beschikbare benchmarks

Je kan je gegevens vergelijken met benchmarks voor de volgende metrieken:

• Energieverbruik  ✔ per persoon  ✔ per m2
  • Elektrisch energieverbruik  ✔ per persoon  ✔ per m2
  • Niet-elektrisch energieverbruik  ✔ per persoon  ✔ per m2
  • CO2-uitstoot van het energieverbruik  ✔ per persoon  ✔ per m2
  • CO2-uitstoot van het elektrisch energieverbruik  ✔ per persoon  ✔ per m2
  • CO2-uitstoot van het niet-elektrisch energieverbruik  ✔ per persoon  ✔ per m2
  • Drinkwaterverbruik  ✔ per persoon
Belangrijk

Niet alle benchmarks worden standaard voor elk dossier aangeboden. We willen immers een zo kwalitatief mogelijke benchmarking aanbieden. Zo zijn momenteel enkel benchmarks beschikbaar voor woningen (per persoon) en scholen (per m2).

Benchmarking inschakelen

Om je verbruik te benchmarken, moeten je voldoen aan twee zaken.

1. Je moet ook je eigen data anoniem delen.
  2. Je moet het aantal personen en de bruikbare vloeroppervlakte invullen. Dit gebeurt op niveau van je dossier.

Om benchmarking in te schakelen, moet je dus jouw gegevens 'anoniem delen met EnergieID en anderen'. Zodra je deze optie hebt ingeschakeld, worden je gegevens opgenomen in een vergelijkingsgroep. De door jou gedeelde gegevens zijn anoniem.

• Klik op Instellingen in het keuzemenu onder je profielpictogram.
  • Vink in de sectie Gegevens delen het selectievakje aan bij Benchmarking.
  • Klik op de knop Bewaren.

De weergave van de grafiek wijzigen

Met de vernieuwde benchmarks kan je snel en efficiënt je verbruik vergelijken met anderen. Hoewel de standaard kleurenbalk je in één oogopslag laat zien of je energiezuinig bent of niet, kan je de weergave van de grafiek wijzigen.

• Kleurenbalk

Dit is de standaardweergave voor benchmarks. Een eenvoudige kleurenbalk laat in één oogopslag zien of je verbruik laag (groen), matig (geel), hoog (oranje) of zeer hoog (rood) is.

• Puntenwolk

De puntenwolk geeft een overzicht van de gegevenspunten die in jouw benchmarkgroep zijn opgenomen. Je eigen punt is in de grafiek groen gemarkeerd.

• Maandelijkse evolutie

Deze grafiek toont de evolutie van je maandelijkse benchmarkscore.

Benchmarkgroepen met vergelijkbare dossiers

EnergieID biedt vergelijkingsgegevens waarmee je de energieprestaties van je gezin, woning of gebouw beter kan begrijpen. Deze gegevens worden gemaakt van peer groups, groepen van vergelijkbare huishoudens of gebouwen. Peer groups worden in veel rapporten gebruikt.

Peer groups zijn expliciet gemaakt om nuttige en bruikbare vergelijkingen te bieden, maar ze zijn ook ontworpen om gebruikersgegevens te beschermen en te voorkomen dat andere gebruikers toegang krijgen tot je gevoelige meetgegevens.

Wat je moet weten over de peer groups in EnergieID:

• Alle gegevens worden onderworpen aan een intensieve kwaliteitscontrole, die ervoor zorgt dat onvolledige, onjuiste of dubbele metingen worden uitgesloten van de populatie-analyse.
  • Alle verbruiksgegevens in je regio worden ingedeeld op basis van het aantal personen / gezinsgrootte en de bruikbare vloeroppervlakte. Dit betekent dat je altijd je verbruik vergelijkt met peers die een gelijkaardig aantal personen of een gelijkaardige vloeroppervlakte hebben.
  • Voor elektrisch en niet-elektrisch energieverbruik definiëren we peer groups op basis van het eindgebruik van elektriciteit (verwarming, sanitair warm water, koken, verlichting & toestellen). Dit betekent dat je altijd je elektrische en niet-elektrische verbruik vergelijkt met peers die een vergelijkbaar eindgebruik van elektriciteit hebben.
  • Eventuele uitschieters worden uit de resultaten verwijderd.
  • Om de anonimiteit van de gebruikers te beschermen en te voorkomen dat de gegevens van één dossier identificeerbaar zijn, zijn ten minste 50 dossiers nodig.

Waarom wordt er geen benchmark voor mijn dossier getoond?