Fluvius

Fluvius zorgt als netbedrijf voor de installatie van digitale gas- en elektriciteitsmeters in Vlaanderen.

Heb je al een digitale energiemeter? Dan kan je met behulp van onze nieuwe Fluvius integratie ervoor zorgen dat je EnergieID-dossier automatisch aangevuld wordt!

Deze integratie stelt je bovendien in staat om bijkomende inzichten te verwerven en alle informatie die we nodig hebben om je energieverbruik, zelfverbruik, gebruikte capaciteit of CO2-uitstoot te becijferen, rechtstreeks te verzamelen in je EnergieID-dossier.

Deze integratie zal dagelijks volgende gegevens ophalen bij Fluvius:

• Afname gas (met detailniveau dag)
  • Afname en injectie elektriciteit (met detailniveau dag)

EnergieID toegang geven tot je verbruikshistoriek

Zodra je de Fluvius integratie activeert voor jouw EnergieID-dossier, word je doorgestuurd naar Mijn Fluvius. Daar zal je een aanvraag tot toegang tot jouw gegevens moeten goedkeuren.

Volg hiervoor deze procedure:

1. Login met je Fluvius-account.
  2. Start de aanvraag van verbruikshistoriek voor EnergieID.

3. Selecteer de EAN-code van je elektriciteitsmeter en klik op Ga verder.

4. Bevestig de aanvraag onderaan de pagina.

5. Beschik je ook over een digitale gasmeter? Klik dan op Nog een aanvraag indienen en herhaal stap 3 en 4 voor gas. Heb je enkel een digitale elektriciteitsmeter, ga dan naar stap 6.

6. Klik op EnergieID → om terug te keren naar EnergieID en de configuratie te voltooien.

7. Als laatste stap dien je in EnergieID nog aan te geven welke meetpunten je precies wenst toe te voegen aan je dossier. Klik voor elk meetpunt op de knop Toevoegen.

Geen meetpunten gevonden?

Het kan enige tijd duren alvorens de toestemmingsaanvraag van Fluvius verwerkt is en de meetpunten zichtbaar zijn.

• Mogelijk ben je niet de houder van het energiecontract, en zal de lijst van meetpunten pas beschikbaar zijn na goedkeuring van de persoon op wiens naam het energiecontract staat. Meer info hierover kan je nalezen op de helppagina van Fluvius.
  • Werd je digitale meter recent geïnstalleerd en/of heb je voor de eerste keer je verbruikshistoriek in Mijn Fluvius aangevraagd? Hou er dan rekening mee dat het tot enkele dagen kan duren alvorens de eerste meetgegevens beschikbaar zijn in Mijn Fluvius. Vanaf dat moment zullen ook de meetpunten verschijnen in EnergieID.

Je toestemmingsaanvraag bij Fluvius verifiëren of uitbreiden

Wil je een nieuwe digitale meter toevoegen aan je bestaande Fluvius-koppeling? Of wil je de status van je bestaande toestemmingsaanvraag controleren?

• Open je dossier en klik onder Apps op Fluvius. Klik vervolgens onderaan de pagina op de Fluvius-koppeling die gelinkt is aan je dossier.

• Klik op Toestemmingsaanvraag bewerken.

• Je wordt nu doorgestuurd naar Mijn Fluvius, waar je de details van je toestemmingsaanvraag kan raadplegen. Klik op Meer details onder je elektriciteits- of gasmeter om de status van je mandaat te controleren.

• Kleurt de status van je mandaat groen, dan zal de desbetreffende meter zichtbaar worden onder je Fluvius-koppeling zodra er ook effectief verbruiksgegevens beschikbaar zijn. Kleurt je status oranje, dan is de goedkeuring voor toegang tot je verbruiksgegevens nog niet voltooid.

• Wil je nog een bijkomende digitale meter toevoegen aan je bestaande toestemmingsaanvraag, klik dan op Verbruiken aanvragen en volg de procedure zoals hierboven beschreven.

Je toestemming vernieuwen

Wanneer je EnergieID toestemming geeft om je gegevens bij Fluvius op te vragen is die toestemming geldig gedurende drie jaar. Enkele maanden voor het vervallen van de toestemming krijg je een melding in EnergieID om je toestemming te vernieuwen.

• Ga in EnergieID naar de integratie waarvoor de toestemming zal vervallen.
  • Klik op Toestemmingsaanvraag bewerken, je wordt naar het Fluvius portaal doorverwezen.
  • Vernieuw de aanvragen door op Hernieuw te klikken. Je kan ook alle aanvragen gelijk vernieuwen door op Hernieuw alles te klikken.

Een toestemmingsaanvraag die al vervallen is wordt aangegeven door de in het rood gemarkeerde vervaldatum. Vervallen aanvragen kan je niet vernieuwen. Wel kan je een nieuwe aanvraag indienen voor dat EAN door op Verbruik aanvragen te klikken, volg nadien de procedure zoals hierboven beschreven.